Test Κοπώσεως
Τι Είναι Η Δοκιμασία (Test) Κοπώσεως;
Η δοκιμασία κοπώσεως είναι μια εξέταση η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς σε συνθήκες φυσικής κόπωσης. Πρόκειται για μία διαγνωστική μέθοδο που βασίζεται στην συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος κατά τη διάρκεια της κόπωσης του ασθενούς.
Πως γίνεται η δοκιμασία κοπώσεως;
Γίνεται στο καρδιολογικό ιατρείο και διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Συγκεκριμένα ο ασθενής συνδέεται με κάποια καλώδια (που καταγράφουν το ηλεκτροκαρδιογράφημά του) και εν συνεχεία αρχίζει να βαδίζει πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο με προοδευτικώς αυξανόμενο ρυθμό και αυξανόμενη κλίση.
Ο ασθενής ξεκινάει τη βάδιση σε ήπιους ρυθμούς και μηδενική κλίση του τάπητα, που σταδιακά αυξάνονται και καταγράφεται με τα ηλεκτρόδια η δραστηριότητα της καρδιάς, ενώ κατά διαστήματα μετράται από τον ιατρό η αρτηριακή πίεση.
Τι προετοιμασία χρειάζεται;
Αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε ή έχετε λάβει αυτοβούλως τις τελευταίες 48 ώρες
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού ή ποτού -εκτός νερού- 3 ώρες πριν την εξέταση. Θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια για να είστε άνετοι.
Σε Τι Χρησιμεύει Η Δοκιμασία Κοπώσεως;
Η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ή την εκτίμηση της σοβαρότητας της στεφανιαίας νόσου, της νόσου δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η δοκιμασία κοπώσεως έχει σαν στόχο να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανότητα υφιστάμενης στεφανιαίας νόσου. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο όπως στις κάτωθι περιπτώσεις:
- Σε ασθενείς με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και πόνο στην προσπάθεια.
- Στην εκτίμηση της βαρύτητας της ισχαιμίας που προέρχεται από τις στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών.
- Στην παρακολούθηση των ασθενών με ιστορικό εμφράγματος, αγγειοπλαστικής (διαστολής με «μπαλονάκι») των στεφανιαίων ή αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass).
- Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που έχει δοθεί σε ήδη γνωστό στεφανιαίο ασθενή.
- Στην παρακολούθηση ασταθούς υπέρτασης.
- Στην εκτίμηση ασθενών με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (σήμερα κερδίζει έδαφος η καρδιοαναπνευστική κόπωση).
- Στη διαπίστωση της φύσης και στην εκτίμηση της πρόγνωσης των καρδιακών αρρυθμιών.
- Στην εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς με βαλβιδική πάθηση.
- Στην αξιολόγηση ατόμων που ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν ορισμένο επάγγελμα π.χ. πιλότου, οδηγού αμαξοστοιχιών, οδηγού πούλμαν κτλ.